Områdeguide - Flytte til et nytt område?

23.12.2021

Hvordan velge et nytt område å bo i?

Å velge et nytt område å bo er et av de viktigste trinnene når du skal kjøpe ny bolig. Området du velger å flytte til kan ha stor innvirkning på din livsstil og fremtidige planer, og ideelt sett vil du ha et sted du kan vokse inn i, i stedet for et du og familien din raskt vil vokse fra deg.

Området du velger å bo i kan være diktert av at du har eller planlegger å få barn. Det vil også avhenge av arbeid og inntekt, kriminalitetsrater, offentlige transportforbindelser og en rekke andre avgjørende faktorer.

SendAnbud.no-arbeidet forsøker å gi deg alt du trenger å vite om å velge et nytt område å bo i Norge. Fra skoler og arbeidsmuligheter, til ren luft og støyforurensning, har vi dekket alle faktorene som spiller inn når det gjelder å velge hvor du skal bo.

Sammenlign flyttebyrå

Spar opp til 50% av flytteutgiftene!

Vurdert  'Utmerket'  på  

Hva har du råd til?

Et av nøkkelelementene ved å velge din nye hjemby er å finne et område du har råd til. Mange av de mest ettertraktede og ettertraktede områdene kommer med en høy prislapp, og selv om området kan være perfekt for dine ønsker og behov, er det ikke nødvendigvis riktig for budsjettet ditt.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 240 144 kr i november 2021.

Når det kommer til rimelighet, trenger du ikke bare en ide om hvor du vil bo, men også hvilken type bolig du vil bo i. Å velge å kjøpe i et mer velstående område kan bety at må velge type eller størrelse på boligen du vil bo i.

Du må også vurdere hele kostnaden ved å kjøpe et hus når du budsjetterer for ditt nye hjem. Dette inkluderer depositum, formidlingsgebyrer, oppmålingskostnader og alt arbeid som kan kreves når du flytter inn. Bestem deg omtrent hvor mye boliglån du har råd til og se på ulike eiendomsnettsteder for å få en ide om hva du kan få for pengene.

Huspris-til-inntekt-forhold

Når det gjelder overkommelighet, kan dette i stor grad bestemmes av et huspris-til-inntektsforhold. Dette er i hovedsak prisen på bolig kontra gjennomsnittlig inntekt over hele Norge, noe som gir en indikasjon på rimelighet i området. Dette gjøres ved å dele eiendomspriser med inntjening.

Ifølge er en gjennomsnittlig fulltids månedslønn i Norge 48.750 kroner. Menn tjener i snitt litt mer enn kvinner - 51.630 kroner for menn mot 45.190 for kvinner. Det er selvsagt store forskjeller fra yrke til yrke, og fra næring til næring

Hvilken type område ser du etter?

Det er både fordeler og ulemper med alle typer områder. Til syvende og sist må du bestemme hva som er viktigst for deg og hva du anser som avgjørende for plasseringen av ditt nye hjem, enten det er byliv eller landelivet.

By

Fordelene ved å bo i en by inkluderer en livlig atmosfære med mye å gjøre og fasiliteter rett utenfor dørstokken. Imidlertid er kriminalitetstatistikken ofte høyere i byene. Det er også økte nivåer av lys- og støyforurensning, i tillegg til lavere luftkvalitet.

Forsteder

Mange familier velger å bo utenfor byen, i forstedsområder, hvis de har råd til det. Disse anses å være tryggere enn et bysentrum, med bedre luftkvalitet og lavere kriminalitet. De kan også ha mer tilgang til grønne områder, men er lenger unna fasilitetene som bylivet tilbyr.

På landet

Landlige områder har fordelen av åpne grøntarealer, ren luft og ofte spektakulær utsikt, men har den ulempen at de potensielt er lengre unna arbeidsplasser, skoler og butikker. Offentlig transport vil sannsynligvis være mindre hyppig, og du kan slite med telefonsignal og bredbåndshastighet.

Passer området din livsstil?

Hvis du flytter nær din nåværende beliggenhet, vil du allerede ha en ide om fordeler og ulemper med området og vil mest sannsynlig vite hvor du ønsker å bo. Men hvis du flytter til en annen del av byen eller til og med over hele landet, må du gjøre mer forskning og planlegge for å bli kjent med området.

Det er en rekke faktorer du må vurdere før du i det hele tatt begynner å se på områder for ditt nye hjem. Start med å se på din nåværende livsstil og hva du trenger fra din nye plassering. Vurder hva som passer deg og din familiedynamikk. Hvis du for eksempel har små barn, eldre barn eller bor hos eldre slektninger, kan behovene dine være annerledes.

Et trygt miljø er avgjørende uavhengig av familien din, men du kan være spesielt forsiktig med små barn. Du vil også vite at det er gode skoler i nærheten, åpne grønne områder for dem å leke og minimal trafikk.

Arbeidsmuligheter

Til tross for ulike behov og ønsker, er det noen aspekter som nesten alle vil ta i betraktning når det gjelder å velge hvor de skal bo: sysselsetting. Din daglige pendling og jobbmulighetene i og rundt området vil være et nøkkelelement når du velger hvor du skal bo. Sørg for å gjøre noen grundige undersøkelser og ideelt sett ha en jobb i vente i ditt nye område før du fortsetter med flyttingen.

Når du ser på et nytt område, spør deg selv følgende:

 • Er du i stand til å reise til din nåværende jobb fra dette området?
 • Hvis du trenger å bytte jobb, er det bedrifter av din interesse i nærheten?
 • Hvor ville du jobbet hvis du bodde her? 
 • Hvis du trenger å pendle, hvor lang tid vil det ta og hva vil det koste?

Skoler og utdanning

Hvis du har eller planlegger å få barn, vil det være viktig å vite hvilke skoler som er i området. Kommunen vil ha informasjon om de nærliggende skolene og kan gi informasjon om søknadsprosessen. Les mer om rettigheter for skolebytte.

Transportfobindelser

Enten det er pendling til jobb, skoledrift eller du ønsker å være nær sentrum av en by, vil gode transportforbindelser være avgjørende. Dette er spesielt viktig hvis du ikke kan kjøre bil eller ikke eier bil og er avhengig av offentlig transport for arbeid og viktige innkjøp.

Se deg rundt omkring i området:

 • Er det en togstasjon eller bussholdeplass i nærheten?
 • Hvor regelmessig og pålitelig er kollektivtransport?
 • Hvor mye koster det å komme til nærmeste sentrum eller supermarked?

Det kan også være lurt å ta hensyn til kostnadene for den nye pendlingen når du ser på boliger. En rimelig eiendom virker mindre som en god del hvis du må betale høye togpriser hver måned.

Nærliggende fasiliteter

Som med offentlige transportforbindelser, se etter hva som er innen gangavstand i området. Er det noen lokale butikker, en lege og postkontor innen gangavstand?

Avhengig av livsstilen din, vil du kanskje også sørge for at det finnes fritidsaktiviteter som treningsstudio eller svømmehall i nærheten, i tillegg til en bank eller puber og restauranter. Spør deg selv når du ser på et nytt område; er det viktig for min livsstil innen kort avstand?

Kriminalitetsstatistikk og antisosial atferd

Sikkerhet og adferd vil være en stor faktor når du velger både hjemmet ditt og området. Nivåer av kriminalitet og antisosial atferd kan gjøre det som virker som den ideelle beliggenheten til et dårlig valg.

Støy og forurensing

Akkurat som antisosial oppførsel, kan støyforurensning være en plage som kan gjøre ditt ideelle hjem til et dårlig valg. Enten det er støy fra nærliggende veier, anleggsarbeid eller hensynsløse naboer, er det nok å forstyrre freden rundt hjemmet til å få noen til å flytte.

Støyforurensning kan være en bekymring for unge familier eller for eldre slektninger. Men hvis du er en ung profesjonell - bor alene eller som et par, vil du kanskje ha mer av et livlig nabolag, med nærliggende restauranter, musikklokaler og barer. Alt avhenger av deg og dine individuelle ønsker og behov.

Som med å sjekke området for kriminalitet, er det en rekke skritt du kan ta for å få en ide om støynivåene i det valgte området:

 • Er det trafikkerte veier og hovedveier i nærheten av området? Er det planer for noen i fremtiden?
 • Ligger boligen i nærheten av eksisterende musikklokaler?
 • Besøk boligområdet til forskjellige tider på dagen for å få en ide om støynivået på de tidene du mest sannsynlig er hjemme.
 • Spør beboere og naboer om de kjenner til forstyrrende støynivåer i området.

Finn ut mer informasjon hos Miljødirektoratet

Tilgang til grønne områder

Parker, åpne grønne områder og naturreservater er ideelle for familier med barn eller de som flytter med kjæledyr. De er også verdsatt av hundekjørere og treningsentusiaster, men grønne områder er også avgjørende for mental velvære og helse i alle samfunnslag.

Forurensning og luftkvalitet

Luftkvalitet i Norge skal bidra til at

 • Publikum får vite hvordan luftkvaliteten er der de bor og ferdes
 • Det blir enklere for publikum å unngå å utsette seg for lokal luftforurensning ved å følge helserådene. Dette er spesielt relevant for sårbare grupper som hjerte- og lungesyke, barn og gravide og eldre
 • Kommunen får oversikt over luftkvaliteten i sin kommune fra dag til dag med informasjon om hvilken luftforurensning som er utfordringen, og hvilke kilder som bidrar
 • Det blir enklere for kommunen å oppfylle sin plikt til å informere befolkningen om den lokale luftkvaliteten

Nye utviklinger

Sørg for at du er klar over eventuelle foreslåtte boligfelt eller større byggearbeider i området. Er det sannsynlig at disse vil påvirke deg negativt eller positivt i dette nye området? Er det sannsynlig at disse påvirker verdien av huset ditt?

I noen tilfeller kan nye utbygginger være et flott tillegg til et område, skape arbeidsplasser og la samfunnet trives. Nye utbygginger kan imidlertid også føre til støyforurensningsproblemer, for eksempel en ny veiutbygging eller et industriområde.

Som en del av eiendomsmeglerprosessen for kjøp, vil eiendomsadvokaten din kunne gi deg detaljer om eventuelle kommende utbygginger og planlagte vindparker og lignende som en del av kommunesøket. Dette vil gi deg en god forståelse av hva som kan dukke opp i fremtiden rundt ditt nye nabolag.

Ta et valg

Til syvende og sist er det din avgjørelse om hvor som er riktig for deg. Forberedt med informasjon om ny utvikling, skoler og arbeidsmuligheter og dataene vi har gitt i denne artikkelen, bør du føle deg bedre rustet til å ta en avgjørelse. Men hvis du fortsatt er usikker, er det noen skritt du kan ta for å være helt sikker.

Bruk en megler

Hvis du vet veldig lite om et område eller kanskje er nervøs for å gjøre en feil og kjøpe uklokt, kan du bruke en agent. Dette er ofte tidligere eiendomsmeglere, men i stedet for å jobbe for selger, jobber de utelukkende for kjøper. De vil gi deg informerte og upartiske råd om plasseringen, enten det er et fylke, by eller til og med en gate.

Kjøpeagenter vil se på eiendommen og området rundt den på dine vegne. Dette inkluderer å snakke med eiendomsmeglerkontakter om hvilke boliger som kommer til markedet og hvorfor og samtale med naboer for å se om det har vært problemer i området, og å gjøre personlige besøk i en gate eller eiendom. Dette for å se om det for eksempel er et pendlermareritt, nær uteliv eller andre ukvemme steder.

Vær oppmerksom på at kjøpsagenter krever et gebyr som vanligvis er 0,5 % til 2 % av kjøpesummen for eiendommen du fortsetter å kjøpe - så de har en tendens til å bli brukt av kjøpere av dyrere boliger.

Prøv å leie først

Å kjøpe en eiendom er en stor økonomisk forpliktelse. Hvis du tror du har funnet det rette området, men ønsker å være helt sikker før du kjøper en bolig der, kan det være verdt å se nærmere på korttidsleie før du forplikter deg til å kjøpe.

Dette vil spesielt være gunstig hvis du flytter til et sted du stort sett ikke er kjent med eller er et godt stykke unna din nåværende bolig. Å bo i området først, uten et vesentlig økonomisk engasjement, vil kunne gi deg en idé om hvorvidt området passer for deg.