Flytte til Italia?

Sammenlign og spar opptil 50 % av kostnadene ved flytting til Italia

Spania er en av de mest populære flyttedestinasjonene for norske folk. Det er flere flyplasser og skipshavner samt et enormt vei- og jernbanenettverk som gjør en flytting til Italia til en enkel oppgave for det internasjonale flyttefirmaet du har valgt med å flytte til Italia.

Det er mye som skal til for å velge riktig firma for flytting til Italia, men heldigvis for deg er du på rett sted.

Du kan sammenligne internasjonale flyttinger med SendAnbud.no og motta tilbud fra opptil 3 lokale selskaper som vil passe dine behov. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet, så tar vi det derfra.

Frakt til Italia - Dine transportalternativer

Det er flere alternativer å velge mellom når du skal flytte til Italia og trenger å finne ut den mest passende måten å sende varene på.

Frakt pleier å være den mest kostnadseffektive måten å få varene dine til utlandet på, enten du bestemmer deg for å dele med et samlast eller velger en egen flyttebil for eget bruk. Når du velger fraktfraktalternativet, vil ditt valgte flyttebyrå samle varene dine for deg og levere dem til ditt nye sted, eller jobben vil bli sendt til et pålitelig samarbeidspartner som spesialiserer seg på flytteoppdrag til Italia.

#Veifrakt 

Mange bestemmer seg for å velge veifrakt til Italia når de sender varer, med flyttefirmaer som henter varene dine hos deg og benytter seg av Europas enorme vei- og jernbanenett for å transportere dem trygt.

#Samlast 

Du vil kunne spare betydelige beløp på de totale kostnadene ved å flytte varene dine til Italia ved å velge samlast. Dette betyr at du har en andel av en beholder å fylle, perfekt for de som bare flytter en liten mengde gjenstander.

#Flyfrakt 

Hvis du har en mindre sending eller trenger rask tilgang til varene dine, kan det være lurt å bruke en flyfrakt til Italia. Dette kan være dyrere, men også utrolig praktisk. Det kan også være lurt å sende noen få varer via denne metoden og dirigere de andre via sjøen.

#Snakk med fagfolk

Å få ting riktig kan virke vanskelig, men når du har et ekspert flyttefirma til å hjelpe deg, kan du unngå mange av fallgruvene som følger med å flytte eiendelene dine og arrangere frakt til Italia.

Forbud og restriksjoner når du flytter til Italia

Det er viktig at du undersøker spanske tollregler i forkant av reisen, så la oss dekke det grunnleggende.

Ting å unngå 

De fleste varer vil ikke forårsake noen problemer, men du kan støte på problemer når du overfører noen varer, selv når de overføres innenfor EU. Gjenstander som bør unngås inkluderer brennbare stoffer og varer, skytevåpen og ammunisjon uten lisens, farlige gjenstander, alkohol og tobakk over din personlige grense, støtende materiale, matvarer inkludert lett bedervelige og ikke-bedervelige varer pluss planter og plantemateriale uten plantesertifikat.

Forbudte varer Import fra utenfor EU 

Hvis du importerer varer fra utenfor EU, må du betale importavgifter og avgifter. Importavgiftssatser kan stige til opptil 17 %, avhengig av varen det gjelder.

Det er flere andre gjenstander du er forbudt å ta med inn i landet, for eksempel elfenben, farlige og ufarlige kjemikalier og asbestfibre.

Det kan påvirke norske varer 

Selv om du har tatt med varen din fra Norge, kan det hende du må betale ekstra kostnader hvis den kommer fra utenfor Italia. Du vil normalt unngå en kostnad hvis varen din er verdt mindre enn €150 i verdi. Hvis varen din ikke er helt ny, er det langt mindre sjanse for at du skal betale toll.

Unngå toll 

De fleste varer kan tas med inn i landet uten spanske tollformaliteter hvis du har betalt skatt eller moms da du kjøpte varene, eller hvis du har eid dem i mer enn seks måneder. Det er ingen tollavgifter på personlige varer som du har eid i minst tre måneder, eller seks hvis du ikke er bosatt i EU.

Dokumenter du trenger Du trenger passet ditt, et tolldeklarasjonsskjema, en inventar på italiensk og et norsk pass.

Hva du kan forvente å betale 

Standard mva på de aller fleste varer er 22% pluss forsikring og fraktkostnad. Enkelte varer har også særavgift.

Vær forsiktig med nye sofaer 

Nye møbler og innbo kan være avgiftspliktige og vil trenge kvitteringer.

Hva du trenger autorisert 

Italienske tollregler betyr at elektronisk utstyr vil kreve importtillatelse. Du trenger også autorisasjon hvis du planlegger å importere kunstverk og antikviteter.

Gjør dine undersøkelser 

Hvis du er usikker på hva du er og ikke har lov til å ta inn i landet, sørg for at du gjør undersøkelser på forhånd. Det er mange nyttige ressurser tilgjengelig på nettet som kan gi deg alle rådene du trenger om tollregler i Italia, slik at du kan unngå uforvarende forsøk på å importere noe du ikke har lov til å ta med deg.

Pakking for flyttingen til Italia - ting du bør vurdere

Vi anbefaler på det sterkeste at du sørger for at varene dine er så trygge og sikre som mulig når du skal flytte, og her er noen måter å gjøre det på.

Start tidlig 

En måte å unngå betydelig stress på er å starte pakkeprosessen tidlig, siden pakking kan ta mye lengre tid enn du først forventet. Å bruke så mange små bokser som mulig er et godt trekk, siden det vil gjøre transportprosessen mye enklere, så prøv å gjøre vekten av individuelle bokser så liten som mulig.

Forbered på forhånd 

Merk boksene dine Alle bokser skal være tydelig merket med informasjon om hva som er inni og hvilket rom de er for. Hvis esker inneholder skjøre gjenstander, merk dem på riktig måte.

Grunnleggende regler for gjenstandsbevaring

Plasser de tyngste gjenstandene mot bunnen av hver boks slik at lettere varer kan hvile på toppen. Bruk bobleplast for å beskytte gjenstander som kan knuses, og bruk puter og tepper for å unngå å skade møbler.

Ta vare på viktige dokumenter 

Sørg for at du oppbevarer viktige dokumenter. Husk å ha dokumenter du trenger under prosessen med deg til enhver tid, trygt oppbevart i en mappe.

Snakk med fagfolkene 

Mange flyttefolk velger å bruke profesjonelle flyttefolk for å gjøre prosessen smidigere. Profesjonelle flyttefirmaer kan også bruke spesialutstyret sitt slik at uforutsette utgifter og skader kan unngås. Våre internasjonale flytteguider inkluderer en god del råd om trygg flytting av eiendelene dine til Italia.

Importere motorkjøretøyer til Italia

Her er det grunnleggende hvis du vil importere kjøretøyet til Italia.

Ta med din gamle bil 

Du trenger ikke betale moms på noen bil du tar med til Frankrike hvis du har eid den i minst seks måneder og flytter fra et annet EU-land.

Det er enklere som langtidseier 

Hvis du har eid kjøretøyet i minimum ett år, kan du kanskje importere det uten å betale toll så lenge du henter et opprinnelsessertifikat.

Flere biler 

Du vil sannsynligvis bli anklaget hvis du prøver å importere flere kjøretøy.

Nye koster mer 

Nye kjøretøy er underlagt 21 % moms, og ikke-EU-borgere må betale 10 % ekstra i importavgift.

Ta med kjæledyrene dine til Italia

Selv om du er velkommen til å ta med kjæledyr til Italia, er det visse regler og forskrifter du må være klar over.

Husk dette 

Du trenger de riktige papirene for alle landene du planlegger å passere gjennom på vei til Italia, og kjæledyret trenger en ISO-mikrochip og vaksineres for ulike sykdommer, inkludert rabbis.

Vaksinasjon og mikrochips 

Vaksinasjonen må ha funnet sted minst 21 dager før reisen, men ikke mer enn ett år. Skulle kjæledyret ha blitt vaksinert før brikken ble satt inn, må de vaksineres på nytt. Du trenger din egen mikrobrikkeskanner hvis brikken ikke er ISO 11784/11785-kompatibel. Du trenger også et vedlegg II for Italia-sertifikat for kjæledyret ditt.

Alder og raser 

Hvis katten eller hunden din er mindre enn tre måneder gammel, trenger de ikke å vaksineres, men det kan være andre regler du må oppfylle når du flytter kjæledyr til Italia. Noen hunderaser har for eksempel ikke lov til å komme inn i Italia.

Mens du reiser 

Du kan trenge en spesiell reisebeholder hvis du reiser til Italia med fly, og du må sørge for at kjæledyret ditt har nok mat og vann. Sørg for at du leser og forstår IATA-kravene for italiensk kjæledyrimport før du reiser. Du vil normalt kunne ta med deg en liten katt eller hund i kabinen hvis flyturen er under ti timer.

Kjæledyrpass 

Hvis du reiser fra EU, trenger du et kjæledyrpass. Kjæledyrspass inkluderer informasjon som navn og adresse, en beskrivelse av dyret, mikrobrikkenummeret og vaksinasjonsdatoer samt veterinærens signatur. Det er også lurt å investere i kjæledyrforsikring når du flytter hunder til Italia eller transporterer andre typer dyr.

Flytte hunder til Italia? 

Hunder må registreres på ditt lokale hundekontor hvis de er eldre enn tre måneder gamle.

Typer oppholdstillatelser i Italia

Hva du trenger å vite om å bo i Italia.

Tillatelser 

Som norsksk statsborger trenger du ikke arbeidstillatelse, men bør søke om italiensk oppholdstillatelse. Tillatelsen vil bli brukt til identifikasjon og til bevis på adresse.

Etter 90 dager? Når du har passert 90-dagersgrensen, må du sørge for at du har de relevante dokumentene, ellers kan du bli fjernet fra landet.

Etter 90 dager? 

Når du har passert 90-dagersgrensen, må du sørge for at du har de relevante dokumentene, ellers kan du bli fjernet fra landet.

Tillatelsen, erstattet 

Den italienske oppholdstillatelsen ble erstattet av Dichiarazione di presenza eller nærværserklæring for noen år siden. Du trenger ikke dette hvis du har et korttidsvisum. Dokumentet kan fås på en politistasjon og må søkes om innen åtte dager etter ankomst til landet.

Erklære din tilstedeværelse 

Hvis du er en EU-borger eller ikke har et USV-klistremerke på passet ditt, men blir værende i Italia i en periode på over tre måneder, må du sende inn søknad om tilstedeværelseserklæring.

Ikke-EU-borgere 

Permesso di soggiorno er tillatelse for opphold. Dette er nødvendig av ikke-EU-borgere og er gyldig i en begrenset periode. De fleste typer Permesso di soggiorno er fornybare. Dokumentet kan fornyes inntil du har vært i landet i fem år. Hvis du er en ikke-EU-borger og har vært i Italia i fem år eller mer, trenger du Carta di soggiorno ikke-EU permanent oppholdskort.

Permanent opphold i Italia 

Fast bosted Hvis du er EU-borger og ønsker å bli i landet i over tre måneder, må du få en Carta di soggiorno Cittadini U.E. eller EU-borgere permanent oppholdskort. Dine pårørende vil også kreve dette.

Hold deg oppdatert 

Ettersom italienske immigrasjonslover ofte oppdateres, er det lurt å holde seg informert om hva dine gjeldende forpliktelser er.

Dine bankkontoer, verktøy, videresending av post og abonnementer

Hva du trenger å vite om regninger, verktøy og banker i Italia.

EU-borgere 

Som EU-borger bør du ikke ha noen reelle problemer med å åpne en bankkonto i Italia. Dokumenter som du vanligvis trenger for å åpne kontoen din inkluderer passet ditt, bevis på adresse og ansettelsesstatus.

Ikke-EU-borgere 

Ikke-EU-borgere må fremvise sin spanske arbeidstillatelse og bevise registreringen. Sjansene dine for å få en spansk bankkonto vil forbedres hvis du har en arbeidskontrakt og en detaljert økonomisk historikk.

Hvordan åpne en bankkonto?

Den vanligste tingen å gjøre når du får en italiensk bankkonto er å besøke filialen din med passet ditt, ditt adressebevis og skattekoden (codice fiscale). Du kan få skattekoden fra din nærmeste Agenzia delle Entrate.

Hva trenger du å ta med? 

Du bør ta bevis på din identitet, adresse og bostedsstatus når du får en italiensk bankkonto

Videresending av post 

Du bør kunne få posten videresendt til deg fra Norge i opptil ett år og må betale litt til Posten Norge for videresending av post til Italia.

Hvem skal du fortelle? 

Sørg for at du informerer Skatteetaten og Folkeregisteret om at du forlater landet og fortell leverandørene om adresseendring når du skal flytte.

Hva kan gå galt? 

Språk kan være en barriere hvis du ikke snakker fransk, så det kan være lurt å ta noen som kan med deg. Åpningstidene er vanligvis de samme som i Norge. Hvis du blir nektet, kan Banque de France kanskje henvise deg til en bank som godtar deg.

Etablere deg i Italia 

Du bør etablere opp de nye behovene dine rundt 3-4 uker før du flytter. Siden ditt nye hjem sannsynligvis vil være koblet til leverandører av vann, elektrisitet og gass, burde ikke hele prosessen være mer komplisert enn den ville vært hvis du skulle flytte til en annen adresse i Norge.

Flytte til Italia? Spar opp til 50% med å sammenligne priser