Hvordan leie bolig i Norge?

07.12.2021

Å leie bolig fremfor å kjøpe er et smart trekk når du først flytter i Norge. Her er det du trenger å vite.

Dette anbefales

Vi anbefaler på det sterkeste alle nyankomne i boligmarkedet å leie et sted å bo i minst deres første år eller to. Det er best å leie et lite sted på midlertidig eller kortsiktig basis, av flere grunner.

For det første kan du holde kostnadene lave mens du tilpasser deg din nye livsstil og finne ut hvor du ønsker å bo på lengre sikt. Under disse omstendighetene vil du ikke bli låst til en lang leiekontrakt som koster deg en liten formue å bryte.

Å finne en korttidsleie kan være enkelt eller det kan være en skikkelig utfordring. Det er mange variabler, ikke minst plasseringen. Her er vår guide til de viktigste tingene du må vurdere.

Sterkt leiemarked i byer

Leiemarkedet i de største byene er livlig, drevet av studenter, unge profesjonelle og utenlandske ankomster. Markedet er ikke så sterkt i mindre byer, men det skal likevel være mulig å finne noe som dekker dine behov og ditt budsjett.

Når vi snakker om budsjett, vil boligen din ta opp den største delen av levekostnadene dine, så du bør passe på for å få best mulig verdi.

Ikke anta automatisk at billigere er best. Vær veldig klar over hva som er inkludert og viktigst av alt, hva som ikke er inkludert.

Å betale for varmt vann, strøm og en internettforbindelse i tillegg til husleien kan øke utgiftene betraktelig.

Vanligvis kreves et høyt depositum

Du bør også være klar over de høye depositumskravene. Pass på at du setter deg ned før du leser dette.

Vanligvis kreves et depositum tilsvarende tre måneders husleie sammen med de første månedene forskuddsbetalt husleie. Så det er et pengebeløp som tilsvarer fire måneders leie før du i det hele tatt får nøkkelen din, noe mange nyankomne er uforberedt på.

Husk at tre måneders husleie er et depositum, og dette teller ikke med i din løpende husleie. Så selv om du til slutt vil få pengene tilbake, hjelper det ikke på kontantstrømmen på kort sikt.

Dette er ikke en hard og rask regel, spesielt hvis du finner overnatting ved å spørre rundt, men det er utgangspunktet for de fleste utleiere.

Hybelleiligheter

Typisk kjelleren til et stort frittliggende familiehus, en hybel er vanligvis ettroms med en liten kjøkkenkrok og en sovesofa, selv om noen kan ha et separat soverom. Et separat lite bad deles noen ganger med en tilstøtende hybel, avhengig av størrelsen på eiendommen.

De er populære blant studenter som et verdifullt alternativ til studentbolig eller delt hus. Mange nyankomne velger ofte en hybel da de er det billigste alternativet for å bo alene.

Felles rom i en bolig

Et delt hus eller kollektiv er et populært boalternativ blant studenter og tjueåringer, men i økende grad tyr fagfolk til kollektiver for å spare penger og koble seg inn i et sosialt liv.

Det forventes at du spiller en full rolle i husholdningen, fra rengjøring til sosiale arrangementer. Opptak av en ny huskamerat bestemmes vanligvis av gruppen. Noen er åpne for utlendinger, andre er mindre.

Leilighet

De varierer i størrelse og kvalitet så mye at det er nesten umulig å generalisere her, men forvent et stort oppholdsrom med hjørnekjøkken (eller mindre vanlig, et separat kjøkken, minst ett soverom og minst en bod, et oppbevaringsskap utenfor hovedhuset leilighet.

Som med en hybel, sjekk hva som følger med. Det vil være delte kostnader for bygården (belysning og renhold av fellesarealer etc) men disse betales av utleier, som driver opp husleien din i første omgang.

Ikke den billigste måten å leve på, men et foretrukket valg for mange når de har bestemt seg for et sted.

Sammenlign flyttebyrå

Spar opp til 50% av flytteutgiftene!

Vurdert  'Utmerket'  på  

Hus

Til slutt varierer husene fra rekkehus, et rekkehus i rekkehus som ofte minner om en leilighet, til store flerroms eneboliger (enebolig) med hage. Dette er det dyreste alternativet og bare ett som er verdt å vurdere hvis du etablerer deg langsiktig med en familie.

Hvor finner du utleieboliger

De mest populære nettmarkedsplassene er Finn.no og Hybel.no, men det er verdt å spørre rundt venner og kolleger, spesielt hvis du er interessert i en hybel eller kollektiv.

Det koster mye for utleier å annonsere på disse markedsplassene så de prøver ofte å finne en leietaker på alternative måter.

Studenters rettigheter

Dine viktigste rettigheter som leietaker er fastsatt i din leieavtale og er underlagt lovene i husleieloven.

Den kanskje viktigste rettigheten i husleieloven er et vern mot brå husleieøkninger når du først bor et sted. Når du signerer en leiekontrakt, kan leien kun økes i takt med konsumprisindeksen de tre første årene, og ikke de første 12 månedene av avtalen.

Noen andre viktige rettigheter å merke seg inkluderer:

  • Leietakere må ikke betale husleie mer enn en måned på forhånd 
  • Utleier kan ikke gå inn i boligen uten leietakers samtykke
  • Husleieloven inneholder et forbud mot diskriminering i husleiesituasjoner

En leieavtale kan løpe for en spesifisert periode på minst tre år, eller for en uspesifisert periode. Dersom det gis en oppsigelsesfrist er det automatisk tre måneder. Mens du som leietaker kan si opp en leiekontrakt skriftlig uten grunn, kan en utleier bare gjøre det med saklig grunn.