Hva er en landmåler?

21.02.2022

Landmåler = Eiendomsspesialist

En landmåler er en eiendomsspesialist som verdsetter og vurderer eiendommer for å finne ut om det er noen defekter eller strukturelle problemer som kan forårsake fremtidige problemer. De vil gi deg en rapport om eiendommen slik at du kan avgjøre om det ville være en god investering.

Du bør ikke undervurdere viktigheten av å ansette en landmåler. Det kan virke som en ekstra kostnad du ikke trenger, men å bruke en landmåler kan være avgjørende. Før du forplikter deg til å kjøpe huset, vil du finne ut om eiendommen har noen skjulte mangler eller skader.

SendAnbud.no har laget denne nyttige guiden for å svare på spørsmålene dine knyttet til landmåleren. Fra hva landmålere gjør til hvordan de kan være til nytte for deg, vil vi hjelpe deg med å gjøre dette så enkelt som mulig.

Så hva er en landmåler?

Det første spørsmålet å stille er, hva er egentlig en landmåler? En autorisert landmåler er ganske enkelt en høyt utdannet eiendomsspesialist som kan gi deg spesialistråd om eiendomsrelaterte problemer.

Ved å gjennomføre en eiendomsundersøkelse vil en landmåler vurdere eiendommen du planlegger å kjøpe for å finne ut om det er noen problemer eller mangler som kan føre til fremtidige problemer. Hvis du oppdager disse problemene tidlig, kan du redusere antallet fremtidige kostnader og finne ut om det vil være en god investering eller om det bare vil gi mer problemer enn det er verdt.

Det finnes en rekke forskjellige landmålere, men flertallet tilhører samme statlige organ, Kartverket, som sikrer at de er fullt kvalifisert og erfaren for rollen. Les mer om hvilke krav som stilles for å bli landmåler og få landmålerbrevet.

Hva gjør en landmåler?

Når du har funnet en pålitelig landmåler, er det på tide å gjennomføre selve undersøkelsen. For å etablere funn og produsere rapporten vil landmåleren besøke eiendommen og gå rundt for å vurdere de forskjellige områdene.

Undersøkelsens dybde avhenger av hvilken type undersøkelse klienten ber om. Eventuelle identifiserte problemer vil bli notert og produsert til deg i en rapport der du kan lese gjennom, regne ut eventuelle kostnader og bestemme om du vil fortsette med kjøpet eller ikke.

Når trenger jeg en landmåler?

Du vil kontakte en autorisert landmåler når du har funnet eiendommen du ønsker å kjøpe og ønsker en verdivurdering. Du kan be om en undersøkelse når du har gitt et tilbud til huseier.

Men når kontrakter er signert og utvekslet er du den juridiske eieren av eiendommen og kan ikke trekke deg ut av prosessen. Du bør gjennomføre en undersøkelse før dette trinnet, noe som gjør det mulig for deg å reforhandle boligprisen eller til og med trekke deg helt tilbake hvis du ikke er fornøyd med resultatene.

Avhengig av rapportens resultater, kan det være lurt å vurdere å reforhandle prisen på eiendommen med selgeren. Hvis visse problemer krever at du for eksempel bruker 25000, kan det være lurt å spørre om å senke prisen med så mye.

Hva er forskjellen på en landmåler og en takstmann?

En landmåler kan gi deg detaljert, spesialistråd om eiendomsrelaterte spørsmål, samtidig som den har muligheten til å fullføre en eiendomsundersøkelse. Det er en rekke emner en landmåler kan spesialisere seg i, fra rådgiving om byggeprosjekter til bolig- eller kommersielle eiendommer.

De to vanligste eiendomsundersøkelsene som kreves av de som ønsker å flytte, er boligkjøpsundersøkelse og byggeundersøkelse. Uavhengig av kunnskap eller erfaring, er det mulig for alle å kalle seg en "landmåler", noe som gjør tittelen mindre beskyttet. Hvis noen kaller seg en 'måler', har de ikke nødvendigvis fått den viktige opplæringen eller kvalifikasjonene som vil gi deg trygghet.

Hva ser en takstmann etter?

Det er en rekke husundersøkelsesproblemer som en erfaren landmåler vil se etter. Dybden på vurderingen bestemmes av typen undersøkelse kunden ber om. Det finnes en rekke undersøkelsestyper, noen krever mer dyptgående undersøkelser enn andre. Noen vanlige bekymringer de ofte vil se etter er takproblemer, tegn på asbest, tegn på fuktighet og eventuelle synlige strukturelle bevegelser.

Andre bekymringer kan være planter som skader eiendommen din, for eksempel japansk knotweed, en formidabel plante som kan forårsake alvorlige invasive problemer, eller en annen er risikoen for treorm. Tilstedeværelsen av treorm kan bety at alle tremøbler eller -konstruksjoner kan være i fare for å svekkes eller gå i stykker. Alle disse problemene er ikke alltid lett å oppdage, og derfor kan det å ansette en landmåler spare deg for noen skremmende fremtidige kostnader som du aldri ville ha forventet.

Hvordan velge en landmåler?

Det første trinnet for å finne en landmåler vil være å sikre at de er autorisert, noe som betyr at de må følge organisasjonens retningslinjer og ha nødvendig erfaring og kvalifikasjoner. Dette er et umiddelbar vitnesbyrd om deres kunnskap om bransjen. Se på deres erfaring og vurderinger fra tidligere kunder. Plassering, effektivitet og pris er alle viktige faktorer når du søker etter den rette landmåleren.

For å gjøre dette trinnet enklere og for å spare deg tid, kan SendAnbud.no hjelpe ved å gi deg opptil 5 pålitelige landmålere, som alle er sertifisert. Vi jobber kun med de beste landmålerne som alle er erfarne og høyt kvalifiserte, slik at undersøkelsen din vil bli utført effektivt og nøyaktig.

Hva er fordelene med en undersøkelse?

En av hovedfordelene med å ansette en landmåler er å motta deres profesjonelle mening. De er høyt utdannede og høyt kvalifiserte, slik at de kan tilby ekspertråd om eiendommen. De kan gi deg informasjon som du neppe er i stand til å få tak i selv for å gi deg en mer detaljert rapport. Ved å bruke deres erfaring kan de gi deg en nøyaktig rapport som viser eventuelle bekymringer eller fremtidige problemer, slik at du kan ta en velinformert avgjørelse angående eiendommen.

Resultatene av rapporten kan da hjelpe deg med å bestemme deg for å kjøpe eiendommen. Hvis du mener at eiendommen er en god investering, kan du fortsette med letthet. Men hvis det etter rapporten er visse feil som angår deg, kan du ta beslutningen om å trekke deg fra kjøpet eller be om å reforhandle prisene. Dette vil spare deg for eventuelle fremtidige kostnader som kan oppstå som du ikke ville ha forventet før undersøkelsen ble fullført.