Flytting under koronatider

14.12.2021
Flytting koronatider
Flytting koronatider

Flytting blir ofte beskrevet som en av de mest stressende hendelsene noen kan gå gjennom. Dette er imidlertid enda mer tilfelle for de som prøver å kjøpe eller selge eiendom under en COVID-19-nedstenging.

De siste rådene fra myndighetene vil variere avhengig av området i Norge du bor i, men vi ser sakte at restriksjoner oppheves takket være vaksinen. Boligmarkedet forblir åpent over hele Norge, noe som sikrer at huseiere fortsatt kan flytte. Under prosessen må sikkerhetstiltak og sosial distansering følges for å hindre spredning av COVID-19. Flyttebyraer, eiendomsmeglere, eiendomsinspektører og håndverkere kan fortsette å jobbe.

SendAnbud.no har laget denne artikkelen for å svare på alle dine viktige spørsmål. Fra om det er trygt å flytte bolig til hva du kan gjøre for å forberede deg på fremtiden, vi har de nødvendige svarene du trenger hvis du er i ferd med å kjøpe eller selge eiendom under 2021-lockdownen.

Kan du flytte under nedstengningen?

Ja, du vil kunne flytte gjennom nedstengningene over hele Norge. Imidlertid bør ikke personer utenfor husstanden eller naboene dine hjelpe deg med å flytte med mindre det er "absolutt nødvendig". Denne begrensningen fremhever viktigheten av å ansette et pålitelig og anerkjent flyttefirma for å hjelpe deg gjennom prosessen. Hvis du ikke finner et flyttefirma i tide, har en annen husstand lov til å hjelpe så lenge veiledning om sosial distansering følges.

Mange av reglene og restriksjonene gjenspeiler fortsatt veiledningen som ble gitt i 2020. En stor forskjell er imidlertid at boligmarkedet har holdt seg åpent gjennom hele 2021 og prosessen med å kjøpe og selge eiendom har kunnet fortsette.

Mens januar 2021 brakte nok en streng sperring, begynner vi nå å se at begrensningene sakte blir opphevet takket være den gradvise utrullingen av vaksinen. Det er imidlertid viktig å merke seg at hva som løftes og når vil i stor grad avhenge av hvor i Norge du bor eller flytter til.

Dette betyr at du kan se eiendommer i hvert område og at eiendomsmeglere, flyttebyråer, takstmenn og personer på salgs- og utleiekontorer kan jobbe videre. Det vil være merkbare forskjeller i flytteprosessen ettersom fagfolk har måttet endre hvordan de jobber for å redusere risikoen.

Men hvis du eller noen i husstanden din har vist symptomer på COVID-19 eller nylig har testet positivt, må du isolere deg umiddelbart i minst 10 dager, fra da symptomene begynte. Du kan også bli pålagt å isolere deg selv hvis du nylig har returnert til Norge fra utlandet eller har blitt kontaktet av helsemyndighetene. Hvis noen som er involvert i transaksjonen eller noen i husstanden deres isolerer seg selv, må flyttingen ikke gjennomføres, og alle involverte parter må bli enige om en ny flyttedato.

Når du flytter, er det viktig at du følger regler for sosial distansering, bærer en maske og fortsetter å vaske hendene for å hindre spredning av sykdommen, selv om du er ferdig vaksinert. Bare profesjonelle flyttefolk kan hjelpe deg i flyttingen - du bør ikke be familie eller venner om fysisk hjelp med mindre det er absolutt nødvendig. Hver enkelt i hele eiendomskjeden må forholde seg til disse reglene.

Kjøp og salg av hus under koronaviruset

Regjeringens råd til de som står midt i kjøp eller salg av eiendom er «å tilpasse seg og være fleksibel» for å følge gjeldende nødstiltak. Prosessen vil sannsynligvis bli forsinket på grunn av at fagfolk må endre hvordan de fungerer, men du kan fortsette handelen.

Alle involverte parter må øke kommunikasjonen, følge regler for sosial distansering og jobbe sammen for å legge om viktige datoer dersom noen skulle testes positivt eller vise symptomer på COVID-19

Hvis eiendommen nå er ledig og grundig rengjort, kan flyttingen fortsette når riktige sikkerhetstiltak er satt i verk. Imidlertid bør huseiere bare spørre profesjonelle flyttefirmaer om hjelp, du bør ikke spørre noen utenfor husstanden din (dvs. familiemedlemmer eller venner) om å hjelpe deg på flyttedagen. Den eneste gangen du kan be en annen husstand om hjelp, er hvis du ikke finner et flyttefirma i tide, eller hvis de ikke kan jobbe.

Eiendomsmeglere, eiendomsinspektører, formidlere og flyttefirmaer vil fortsatt jobbe under hele nedstengningen. Skulle noen i eiendomskjeden testes positiv for koronavirus, må du jobbe sammen med advokaten din for å forsinke overdragelsesprosessen på riktig måte.

Hvis du kjøper

For de som kjøper bolig i denne perioden vil det forventes forsinkelser, og mange av de involverte trinnene vil nå bli utført på nett. Det anbefales at du er fleksibel og tålmodig gjennom hele transaksjonen og diskuterer mulige covid-19-implikasjoner med eiendomsmegleradvokaten din før du begynner. Mange boligsalgskontrakter inkluderer nå det vi kaller "Covid-klausuler" for ytterligere beskyttelse, så dette ville være et tema å diskutere.

Eiendomsvisninger kan fortsette, men de må avtales på forhånd uten at visning er tillatt. Det er viktig å merke seg at mange visninger nå utføres online for maksimal sikkerhet - men hvis du velger å delta på en fysisk visning, må du:

  • Bruk maske
  • Gå alene eller sammen med noen i husstanden din
  • Unngå å berøre noe i eiendommen
  • Følg regler for sosial distansering
  • Sørg for at det er ledig
  • Avbryt en visning hvis du viser symptomer på covid-19 eller tester positivt

Det anbefales at du hovedsakelig søker etter eiendommer på nettet og kun arrangerer visninger med boliger du seriøst vurderer å kjøpe. Hvis du ønsker å se en nybygget eiendom, må du avtale en dato med utbygger og følge alle sikkerhetsinstruksjoner.

Når du har funnet en passende bolig, står du fritt til å gi et tilbud når som helst.

Når tilbudet ditt har blitt akseptert, vil du få lov til å besøke eiendommen en gang til for å måle opp rommene eller organisere reparasjonsarbeid. Du må avtale dette på forhånd og sørge for at de riktige sikkerhetstiltakene er på plass. Du kan da legge til rette for at de aktuelle håndverkerne utfører inspeksjoner.

Du kan ordne med en eiendomsmegler for å vurdere boligen hvis du ønsker det, da det ikke er noen begrensninger på hva slags undersøkelse som kan gjennomføres. Landmåler skal forholde seg til alle sikkerhetsmål og de kan ikke gå inn på eiendommen dersom nåværende leietaker er selvisolerende.

Når kontraktene er signert og utvekslet og ferdigstillelsesdatoen er satt, kan du begynne forberedelsene til å flytte inn. Det anbefales at du ansetter et flyttefirma så tidlig som mulig for å sikre at de riktige sikkerhetstiltakene kan ordnes. Selskapet vil ikke kunne hjelpe deg med å pakke, så det er viktig at du gjør denne oppgaven alene eller sammen med de andre medlemmene i husstanden din. Mens flytterne er i hjemmet, må du åpne alle dører for å minimere kontakt og øke ventilasjonen. Du bør også avstå fra å tilby forfriskninger og sørge for at flyttefolka har tilgang til håndvask og bruk separate håndklær eller papirhåndklær hvis mulig.

Du vil ikke kunne flytte inn i noen eiendom der folk isolerer seg selv. Hvis dette skjer, må ferdigstillelsesdatoen omorganiseres.

Sammenlign flyttebyrå

Spar opp til 50% av flytteutgiftene!

Vurdert  'Utmerket'  på  

Hvis du selger

Hvis du nylig har lagt ut huset ditt for salg, kan du forvente at prosessen blir forsinket ettersom mange fagfolk har måttet endre hvordan de fungerer. Du kan imidlertid fortsatt markedsføre eiendommen din og arrangere enten virtuelle visninger eller forhåndsavtalte fysiske visninger. Hver gang du godtar å besøke eiendomsmegleren, formidleren, landmåleren eller noen andre som er involvert i prosessen, må du bruke ansiktsmaske og følge regler for sosial distansering.

Visninger er ikke lenger tillatt, men du kan avtale visninger med potensielle kjøpere dersom eiendommen er grundig rengjort og det ikke er medlemmer i eiendomskjeden som er selvisolerende. Under visningene må du forlate eiendommen og sørge for at alle overflater er ordentlig renset. Du må også sørge for at det er papirhåndklær og håndvaskstasjoner i hjemmet som kjøpere kan bruke. Når visningene er fullført, må du rense og vaske eventuelle håndtak, dører og overflater for å unngå forurensning.

Når du godtar et tilbud, kan den juridiske prosessen fortsette som normalt. Du bør imidlertid forvente forsinkelser og sørge for at kontrakten har en "Covid-klausul" for å gi deg og kjøperen ytterligere beskyttelse. Eiendomsundersøkelser kan fortsatt arrangeres, men de riktige sikkerhetsreglene må overholdes, og du bør ikke være på eiendommen når landmåleren ankommer.

Når kontraktene er signert og byttet, må du gi eiendommen en grundig dyprengjøring slik at kjøperne kan begynne å flytte inn. Dersom du eller noen andre i husstanden blir smittet av COVID-19, må flyttingen utsettes og du må selvisolere i 10 dager. Men hvis koronaviruset ikke forsinker prosessen, kan du begynne å flytte ut og enten finne bolig lokalt eller flytte inn i ditt nye hjem. Flyttefirmaer kan fortsette å jobbe under hele nedstengningen slik at du kan få profesjonell hjelp dersom du skulle trenge det.

Spar tid og penger på din fremtidige flytting

Sammenlign tilbud - Uansett når du flytter, er det viktig å shoppe rundt og sammenligne tilbud fra pålitelige fagfolk. Mens du er i lockdown, vil det være en god idé å sammenligne eiendomsmeglere, landmålere og også sammenlign flyttebyråer som er klare til å slå konkurransen etter lockdown. Sørg for at du er koblet til de beste i bransjen og sammenlign tilbud som er klare for flyttingen.

Til tross for gjeldende nødstiltak som påvirker kjøps- og salgsprosessen, er det fortsatt måter du kan planlegge fremover. Enten du sammenligner tilbud om formidling, oppmåling eller flytting, jobber SendAnbud.no fortsatt hardt for å knytte deg til de beste i bransjen.