Kjøpe ny eller gammel bolig?

22.02.2022

Hva er best med ny eller gammel bolig?

Når du velger den perfekte boligen, er det en rekke avgjørelser å ta. En viktig faktor å vurdere er nybygg kontra gammel bolig. Men enten du vil investere i et eldre hus eller starte på nytt med et nybygget hjem, er det i stor grad basert på dine egne preferanser.

Noen mennesker blir umiddelbart tiltrukket av sjarmen og stabiliteten til et eldre hus, mens andre lengter etter et moderne og nakent hjem. Så er det også noen som ikke aner hvor de skal begynne på grunn av den uendelige mengden valgmuligheter de har.

Det er fordeler og ulemper for begge hustypene, så SendAnbud.no har samlet en liste over noen av fordelene og ulempene med både nye og eldre boliger for å hjelpe deg med å bestemme nøyaktig hva du vil ha. Fra viktigheten av å ansette en autorisert eiendomsmegler til problemer du må se etter i begge typer eiendom, håper vi denne veiledningen vil hjelpe deg med å gjøre valget enklere for deg når du vurderer disse.

Sjarmen med et gammelt hus

Hvis du kjøper et eldre hjem, kan det ha den perfekte kombinasjonen av å være modnet og forvitret med en sterk og pålitelig sjarm. Når du sammenligner et eldre hus med mange av de nye byggene som er tilgjengelige på markedet, ser det ofte ut til at det har kvaliteter som siden har gått tapt i moderne design.

En av de store appellene til eldre hus er plass. Til sammenligning er rommene generelt mer romslige i eldre boliger. Hageplassen er også vanligvis mye større, noe som ofte gjør eldre boliger mer attraktive for yngre familier. Georgianske eiendommer er ofte enorme, så du trenger ikke å bekymre deg for om møblene dine vil passe inn når flytteteamet kommer! Det er mange forskjellige eiendomstyper og veier for å kjøpe et hus, for mer informasjon, les vår guide om de beste måtene å kjøpe et hus på.

Fordeler og ulemper med en gammel bolig

 • Plass
 • Tykker vegger
 • Bedre parkering
 • Store rom og stor hage
 • Gammelt varmesystem
 • Fuktighet
 • Renovasjon
 • Ekstra vedlikeholdkostnader

# Fordeler

Plass - Eldre hus ble ofte bygget med romslige arealer, noe som fortsatt viser seg å være en massiv bonus for mange huseiere i dag.

Tykke vegger - Mange moderne eiendommer er nå laget med tynnere og lettere vegger og gipsplater, mens eldre eiendommer vanligvis har tykkere vegger laget av murstein eller stein.

Bedre parkering - Periodeeiendommer har mer sannsynlig rikelig med parkering og lange oppkjørsler. I dag er nybygde rekkehuseiere ofte heldige hvis de har plass til en enkelt bil ute, og parkering er ofte på gaten eller borte fra huset.

Større rom og hager - Tidligere var store utbygginger mindre vanlig, og flere biler per husholdning var ikke et problem, så hjemmene var ofte omgitt av åpent land i stedet.

# Ulemper

Gammelt varmesystem - Eldre hus er ofte kjent for slitne varmesystemer og lekkasje av varme, noe som betyr at et eldre hus ofte vil ta lengre tid å varme opp.

Slitasje - En annen vanlig ulempe med et eldre hus er slitasjen, som kanskje ikke har blitt adressert. Du kan ha problemer med fuktighet, lekkasjer og gamle, utslitte funksjoner.

Oppussing - Når du flytter inn i et eldre hus, kan du ofte finne at det er arbeid å gjøre. De trenger ofte oppussing, og i det minste må du kanskje fikse den gammeldagse innredningen hvis huset ikke har blitt holdt oppdatert.

Dyrt vedlikehold - I noen eldre bygg kan det koste mer å fikse visse ting hvis varen du trenger ikke er lett tilgjengelig i dag.

Tips for kjøp av gammel bolig / hus

 • Still spørsmål - Ikke glem å stille spørsmål når du skal kjøpe nybygg. Det er greit å vite mer om utbygger samt tilstanden til eiendommen. Du bør også spørre om lokalområdet og eventuelle tidligere utbygginger utbygger har vært involvert i.
 • Få en boligundersøkelse - Å ansette en autorisert eiendomsmegler , landmåler eller en takstmann er nesten alltid en verdig investering. De vil gjøre deg oppmerksom på eventuelle feil og skader som du kanskje har gått glipp av, slik at du kan forstå kostnadene ved eventuelle nødvendige reparasjoner før du forplikter deg til å kjøpe. For å spare tid og penger kan SendAnbud.no koble deg til opptil 5 erfarne og verifiserte bedrifter i løpet av få sekunder. Du vil vanligvis trenge en bygningsundersøkelse for et eldre hus, spesielt hvis det har blitt endret eller ser ut til å være i dårligere reparasjon.
 • Budsjett for uforutsette feil - Det er en god idé å legge til 20 % ekstra til reparasjons-/oppussingsbudsjettet ditt for eventuelle uventede feil, skjulte overraskelser og generell slitasje etter at du flytter inn.

Fordeler med en ny bolig / hus

Det er ingenting som å kjøpe noe helt nytt, spesielt når det kommer til boligen din. Det er mange fordeler med et nybygget hjem som du bare ikke får med et gammelt hus. Det er noe tilfredsstillende med å bo i et hjem som ingen andre har bodd i - å være den første til å ta en dusj, sove på soverommet, bruke kjøkkenet. Det er helt ditt og ditt alene.

Selv om du ikke er den aller første eieren, vil du fortsatt få den friske, nye følelsen med et moderne hjem. Du vil ha glatte og jevne vegger, ingen grusom Artex i taket, nydelige røde murstein, en skinnende inngangsdør og en sjanse til å dekorere hjemmet akkurat slik du vil. Det er det perfekte tomme lerretet å starte ditt nye liv i.

FORDELER OG ULEMPER

# Fordeler

Energieffektiv - En stor fordel med nybygg er at de generelt er godt isolert med hulveggskum og doble glass. Som et resultat er disse boligene billigere i drift og koselige.

Enkelt å tilpasse - Boligkjøpere kan vanligvis velge alt fra teppefarger til kjøkkenstilen hvis de kjøper tidlig nok i byggefasen, noe som betyr at du kan dekorere stedet ditt slik du vil.

10 års garanti - Et nybygget hus vil vanligvis komme med 10 års nyboliggaranti, så hvis noe som dekkes skulle gå i stykker, er utbygger forpliktet til å få det fikset. Disse garantiene kan være begrenset i omfang, spesielt etter de to første årene. De kan være vanskelige å håndheve, men gir vanligvis begrenset komfort.

Ingen eiendomskjeder - Å flytte inn i en ny eiendom betyr at det ikke er venting på at noen skal flytte ut - bortsett fra utbyggeren som bygger! Det er ingen flyttekjede, så å komme inn i det nye huset skal være mindre problemfritt og stressfritt.

# Ulemper

Mangel på karakter - Nybyggede hus har ofte ikke de unike egenskapene som eldre hus har. Oftere enn ikke har nybygg en tendens til å mangle karakter og individualitet og kan ofte se veldig like ut. For å sikre enhetlighet kan noen utviklere til og med håndheve restriktive avtaler i kontrakten for å begrense hvor mye du kan endre eiendommen.

Tynne vegger - De fleste nye hus er nå laget med tynnere, lette vegger ferdig med gipsplater, noe som betyr at veggene ofte er tynne og hule - du hører kanskje mer til naboene dine enn om du bodde i et eldre hus.

Dyrere - Selv om nybygg vanligvis er mer energieffektive enn eldre bygg, selger de ofte til en høyere premie, så de kan koste mer enn sammenlignbare eldre hus.

Forsinkelser - Hvis du venter på at det nye huset skal bygges, kan det hende du opplever forsinkelser som kan påvirke overtagelsesdatoen.

Tips for å kjøpe ny bolig

 • Forhandle - Hvis du kjøper av planen, vil du ha plass til å forhandle om prisen. Jo tidligere du viser interesse for utviklingen, jo større sjanse har du for å lykkes med å forhandle om prisen på din nye bolig.
 • Vet hva du betaler for - Når du kjøper utenfor plan, må du være sikker på at du vet nøyaktig hva som er inkludert i prisen. Får du hvitevarer og torv, eller må du kjøpe det selv?