Hvordan kjøpe bolig i Norge?

01.12.2021

Å finne et sted å bo i en stor norsk by som Oslo eller Stavanger kan være en overveldende og krevende oppgave, for ikke å si dyrt.

Legg inn i blandingen alle nyansene som følger med å kjøpe i stedet for å leie bolig i Norge, og man kan bli virvlet inn i den perfekte stormen av forvirring og frustrasjon.

Vurderer du å kjøpe et sted, er det vel verdt å leie bolig først. Dette vil hjelpe deg med å bestemme et område, pluss om en bestemt størrelse plass vil være nok for deg. Ikke nok med det, det gir deg en kom deg ut-klausul dersom livet ikke skulle gå bra for deg!

Når du har bestemt deg for å kjøpe, gjør undersøkelsen din. Selv om du har eid eiendom i andre land før, vil det norske systemet være annerledes enn det du er vant til. For det første må du velge mellom selveierskap eller en form for delt eierskap som et borettslag.

Enkelt forklart prosess for å kjøpe eiendom i Norge.

For å starte prosessen, avtal et første møte med banken din for å finne ut hvor mye av et boliglån du kvalifiserer til å låne fra banken.

Etter at du har etablert din økonomiske stilling med banken din, bør du begynne å se på eiendommer på markedet på nettet først og til slutt ved å gå på visning. Dette er tiden for å finne ut hvilke områder av byen du liker og hvilken type eiendom du vil bo i.

Hvis du finner en eiendom du tror du kanskje vil bo i, skaff deg prospektet og les det nøye slik at du kan lære mer om strukturen til huset og området rundt.

Vær spesielt oppmerksom på boligsalgsrapporten, en forklaring på de tekniske sidene ved huset som drenering, fundament, tak og andre deler av huset.

Hvis du bestemmer deg for å gi et tilbud om å kjøpe boligen, bør du være oppmerksom på at reglene tilsier at første bud må gjelde til kl 12.00 første virkedag etter siste åpent hus.

De samme lovene fastsetter at alle tilbud fra hver budgiver skal være skriftlige. Budtilbud er juridisk bindende, og det ilegges strenge bøter dersom en potensiell kjøper gir tilbud på en bolig de ikke har råd til.

Selge eiendom? Hva innebærer den prosessen?

Du kan sammenligne eiendomsmeglere på SendAnbud.no og motta ulike tilbud.

Når du finner en eiendomsmegler du vil jobbe med, møter du dem vanligvis hjemme for en visning av eiendommen din. Megleren tar deretter en tur gjennom verdivurdering av eiendommen din for å fastslå verdien.

Hvis du liker megleren og godtar at du ønsker å samarbeide med dem for å selge eiendommen din, signerer du en skriftlig avtale med dem for å fortsette å selge boligen din.

Før huset blir listet på markedet, må du fylle ut energimerkingskjemaet på nett og sende inn et skriftlig erklæringsskjema kalt en egenerklæring. Disse skjemaene fastslår energieffektiviteten til eiendommen og gir melding til potensielle kjøpere dersom det er problemer med huset.

Megleren vil arrangere en fotograf og takstmann slik at prospektet kan lages og eiendommen oppføres på populære eiendomsnettsider. En visning holdes normalt 5-14 dager etter at eiendommen først ble vist på nett.

Hva er rollen til eiendomsmegleren? Har både selger og kjøper meglere som jobber på deres vegne under en transaksjon?

I henhold til loven er vi alle pålagt å handle i samsvar med god eiendomspraksis og være uavhengig tredjepart i hver transaksjon. Dette betyr at vi er pålagt å gi selger og kjøper informasjon som er relevant for salgsprosessen.

Det er med andre ord ikke vanlig å ha én megler for både kjøper og selger under transaksjonen, men noen mennesker har en megler som hjelper dem med alt fra salg til kjøp.

Det finnes ulike typer eiendomsmeglere, hvor de vanligste er eiendomsmegler, eiendomsmeglerfullmektig og megler.

Eiendomsmegler betyr at megleren har tre års eiendomsutdanning etter videregående og har minst to års erfaring. Eiendomsmeglerfullmektig betyr at megleren har hatt tre års eiendomsskole, men mindre enn 2 års erfaring.

En megler er en som har jobbet i eiendomsbransjen en periode før de skjerpede kravene i eiendomsretten ble vedtatt. Meglers har måttet bestå en spesialprøve godkjent av Finanstilsynet.

Hvordan får megleren i transaksjonen betalt, og hvilke gebyrer kan kjøper eller selger forvente?

Megleren betales på provisjon etter at skatten er betalt. Provisjonsbeløpet varierer fra salg til salg og megler til megler. Provisjonsbeløpet per salgstransaksjon er ikke pålagt ved lov.

På forhånd betaler selgeren normalt kun takstmann på forhånd fordi de er innleide spesialister og ikke jobber for megleren. Alle andre kostnader knyttet til salget betales når transaksjonen er gjennomført.

Sammenlign flyttebyrå

Spar opp til 50% av flytteutgiftene!

Vurdert  'Utmerket'  på  

Stavanger har et stort arbeidsinnvandrer-samfunn, mange av dem er helt sjokkerte over eiendomsprisene her. Hvorfor er eiendom i Stavanger så dyrt?

Stavanger er et attraktivt område å bo i hvor lønningene ligger over landsgjennomsnittet og utdanningsnivået er høyere enn gjennomsnittet også. Den er kjent for å ha tilgang til flotte friluftsaktiviteter som surfing, fotturer, sykling og noen av Norges beste strender.

Det er også en økning i folk som flytter til dette området fra hele Norge og verden for å få jobber, noe som øker etterspørselen etter eiendommer i Stavanger ytterligere.