Hvor mye er boligen din verdt i 2022?

18.02.2022

Prisantydning

Som en generell regel kan selgere forvente mellom 95 % og 99 % av prisantydningen. Det anbefales å konsultere en eiendomsmegler eller uavhengig takstmann for å få en nøyaktig verdivurdering. Din egen forskning vil også være nyttig.

Til syvende og sist vil enhver huseier ønske å selge boligen sin for gjeldende markedsverdi - og mer enn hva de betalte for den.

SendAnbud.no samarbeider med de beste eiendomsekspertene for å gi deg den mest oppdaterte informasjonen når det gjelder å forstå boligens verdi. Vi har laget denne guiden for å sikre at du er forberedt på å ta de første skrittene for å selge boligen din.

Rekordsterk vekst i boligprisene i januar 2022

Boligprisene steg med 4,8 prosent i januar 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 2,1 prosent. Boligprisene har steget med 6,8 prosent det siste året i Norge.

Eiendomsmarkedet er aldri statisk, og boligprisene har økt fra år til år, med mange boliger som har skutt i verdi fra verdien for bare et tiår siden. Dette kan imidlertid ikke regne med for hvert hjem, med beliggenhet, størrelse, alder og tilstand som gjenværende nøkkelfaktorer for å verdsette en eiendom.

I løpet av et "vanlig" år er det endringer i eiendomsmarkedet og trender som skjer uavhengig av det politiske landskapet. De siste to årene har imidlertid sett effekten av Covid-19 på boligmarkedet.

Det som er verdt å huske er at til syvende og sist er, en eiendom verdt det en kjøper er villig til å betale.

Utgangspunkt: Gjør din egen undersøkelse

Før du gjør noe annet, er det noen få grunnleggende trinn du kan ta for å hjelpe deg å finne ut hvor mye boligen din er verdt. Å gjennomføre dine egne undersøkelser kan gi deg et godt utgangspunkt for å verdsette og sette en salgspris for eiendommen din.

#Utforsk lokalområdet

Start med å undersøke lokale boligpriser, se hvor mye lignende eiendommer har solgt i ditt område. Jo mer spesifikk du kan være med typen og alderen på eiendommen, plasseringen og tidspunktet for salget, jo mer nøyaktig er estimatet sannsynligvis.

Boligprisene svinger ofte, så jo nyere salget har vært, jo mer nøyaktig vil anslaget være. Sørg for at du har en rekke eksempler for å sikre at du får en god ide om hva gjennomsnittsverdien er.

Prisantydning vs salgspris

Når du gjør denne undersøkelsen, sørg for å legge merke til prisforlangende kontra salgspris. Med dette mener vi å se på hva de var oppført for, sammenlignet med prisen de faktisk solgte for. Sammenlign disse prisene og se hvor mange priskutt det tok for å få et salg. Var de overpriset til å begynne med?

#Spør naboene

Hvis du har et godt forhold til naboene dine, hvorfor ikke spørre om boligpriser i området og se om de har noen råd eller grove anslag som du kan legge til grunn for å prise egen bolig.

Er online estimater og kalkulatorer pålitelige?

Noen har gode verktøy for å undersøke boligpriser og lar deg se tilbake på hvor mye huset ditt ble solgt for tidligere. Ta en titt på hva lignende eiendommer i ditt område har solgt for de siste 12 månedene for å gi deg en idé om hva kjøpere er villige til å betale.

Husk at mange nettbaserte eiendomsmeglere og eiendomsportaler ikke vil være lokale i ditt område og stole på tall fra hussalg fra kilder som Eiendomnorge.no Dette vil ikke alltid gi en nøyaktig gjenspeiling av boligprisene i området.

#Bør jeg få en profesjonell vurdering?

Det anbefales å oppsøke ekspertisen til en profesjonell takstmann eller eiendomsmegler hvis du ønsker å få den mest nøyaktige verdivurderingen av boligen din. Vær oppmerksom på at du må betale et gebyr for denne tjenesten.

En boligtakst fra en ekspert kan fungere som en rettesnor for prissetting av boligen din. Lokal informasjon som lokale skoler, offentlig transport, støy og kriminalitetsnivåer vil alle spille inn når du setter en pris for eiendommen din. Eksperter har ofte tilgang til data og informasjon som kan være avgjørende for å bestemme verdien av boliger i ditt område.

#Eiendomsmeglere

Eiendomsmeglere lokalt i området vil ha bedre kunnskap om boligverdier og hva eiendommer har solgt for i det siste. Vær imidlertid oppmerksom på at de kan foreslå en urealistisk pris for å lokke deg til å bruke tjenestene deres. Med dette i bakhodet er det verdt å se seg rundt og få flere meninger.

Hva om huset ditt er mindre verdt enn du forventet?

Etter dine undersøkelser, verdivurderinger og diskusjoner med eiendomsmeglere, kan du finne ut at huset ditt er verdsatt lavere enn du forventet. Mange boligpriser vil øke i verdi over tid, men andre kan ikke og noen kan til og med falle i verdi.

Selv om dette kan være skuffende, er det en rekke måter du kan øke verdien på boligen din på. Det kan hende du allerede har foretatt oppussing, så sørg for at du tar med dette når du priser eiendommen din.

Å ha utført arbeid med hjemmet ditt kan ha potensial til å tilføre boligen betydelig verdi, slik at du kan sette prisen på eiendommen høyere.

 • Reparasjon av større strukturelle problemer 
 • Et nytt eller oppdatert kjøkken 
 • Oppdatering eller utskifting av bad 
 • Innhenting av planleggingstillatelse for tilbygg eller annet arbeid 
 • Gjøre forbedringer i hagen 
 • Gi "kantsteinoppussing" til forsiden av huset

Rådfør deg med megleren din før du utfører dyrt og langvarig arbeid, for eksempel en forlengelse. Det er mulig å 'overutvikle' en eiendom - for eksempel ved å gi den et stort antall soverom mens den kun har en liten hage. En god megler vil gi råd om hvilke renoveringer som gir best avkastning når du selger.

Du bør også tenke nøye gjennom eventuelle arbeider som kan kreve tillatelse da dette kan øke kostnadene for oppussingen. Hvis du selger boligen din for mindre enn prisantydningen din, kan du ende opp med å tape penger på grunn av disse ekstra avgiftene.

Lag en salgsstrategi

Når det gjelder prissetting av boligen din, anbefales det at du samarbeider med din valgte eiendomsmegler for å lage en salgsstrategi.

Dette bør inkludere hvor raskt du ønsker å selge, din ideelle salgspris, din laveste salgspris, om det er noe merverdi til boligen og om du har råd til å vente på et høyere tilbud.

Nedenfor er noen faktorer du kanskje bør huske på når du skal prise boligen din:

 • Prøv å løsrive deg følelsesmessig. 
 • Det kan være lett å bli fanget av gode minner, pengene brukt på boligen og hvor mye du så for deg å selge den for. 
 • Ikke få panikk hvis det tar litt tid å få et tilbud, men lag en reserveplan for hvis huset ditt ikke selges. Uavhengig av verdien på boligen din, vil en eiendom sannsynligvis selge langt raskere hvis prisen lokker ivrige kjøpere. 
 • Salg til førstegangskjøpere vil også fremskynde prosessen, da det ikke vil være noen eiendomskjede på deres side og ofte er klare til å flytte inn raskt. 
 • Naturligvis er det ingen som ønsker å tape penger på sin første investering, men det er også en risiko for at eiendommen ikke selges hvis den prises for høyt. 
 • Vær oppmerksom på at dersom boligen din er på markedet over lengre tid, kan det få potensielle kjøpere til å stille spørsmål ved om det er noe galt med boligen.

Forbered deg på forhandlinger om kjøpet

Sørg for å prise boligen din med tanke på forhandlinger. Hva er den laveste du vil akseptere og hva er prisen du realistisk vil selge boligen din for?

Nesten alle kjøpere vil anta at det er rom for forhandlinger om den oppgitte prisen, så vær oppmerksom på at en potensiell kjøper kan gi et betydelig lavere tilbud.

Kjøpere kan også tilby lavere igjen etter at deres første tilbud er akseptert. Nesten én av fem (18 %) av kjøperne reduserer tilbudet sitt, vanligvis som et resultat av et problem som er merket i eiendomsundersøkelsesrapporten eller en lavere verdivurdering enn forventet av boliglån.

Forhandling er en del prosessen når du skal selge boligen din, men det er noen måter du kan forberede deg på for å sikre at du får riktig pris for boligen din.

 • Ta råd fra din eiendomsmegler om markedsforholdene tillater deg å sette en høyere prisantydning i forventning om at tilbudene blir lavere. 
 • Husk at tilbud ikke er juridisk bindende før kontrakter er utvekslet og du trenger ikke akseptere noen av dem. 
 • Merk at hvis du selger med en eiendomsmegler, vil du ikke forhandle direkte med kjøperen. Dette gjøres via eiendomsmegleren som vil forhandle på dine vegne.

Vurder kostnadene ved å selge et hus

Når du skal prise boligen din for salg, må du også vurdere de ulike kostnadene som er forbundet med å selge et hus, som vi har listet opp nedenfor.

1. Eiendomsmeglerhonorarer

Provisjon av salgssum, eller timepris per time brukt av megler. Provisjonen ligger normalt mellom 1-3,6 prosent av salgsprisen. Timeprisen er mellom 1700 - 2000 kroner.

2. Takstering

Prisen for en tilstandsrapport starter på rundt 7.000 kroner, og kan komme opp i over 20.000 kroner for store boliger.

3. Strømutgifter

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ligger gjennomsnittlig årlig strømforbruk i Norge på rundt 16 000 kilowatt-timer (kWh) per husholdning. Det vil si 1 333 kWh i måneden. Det er verdt å huske på at forbruket også varierer med sesongene, og typisk er høyere på vinteren enn på sommeren.


Hvor mye er boligen din verdt?

Snakk med anerkjente eiendomsmeglere og spar i dag!