Hva er en eiendomsmegler og hva gjør han?

23.02.2022

Eiendomsmegler

En eiendomsmegler er ansvarlig for den juridiske prosessen med å kjøpe og selge eiendom. Du bør ansette en autorisert eiendomsmegler eller eiendomsmegleradvokat når du har gitt et tilbud på en eiendom / bolig eller har fått tilbudet ditt akseptert.

En eiendomsmegler rolle er å hjelpe til med oppgjøret og eiendomsoverføringsprosessen for å sikre at kunden fullt ut forstår deres juridiske forpliktelser. De vil være avgjørende for at salget eller kjøpet skal fungere problemfritt, og vil sikre at rettighetene dine er beskyttet gjennom hele transaksjonen.

Både eiendomsmegleren og eiendomsadvokater kan hjelpe med meglingsprosessen, og tjenesten vil ikke avvike. Du bør bare ansette en megler som er regulert av Finanstilsynet.

Hva er en autorisert eiendomsmegler?

En eiendomsmegler spesialiserer seg på bare eiendomsmegling og mesteparten av tiden vil de ikke ha en bredere kunnskap om andre juridiske sektorer. En eiendomsmegler kan hjelpe med:

  • Salg av eiendom 
  • Kjøp av eiendom 
  • Salg og kjøp av bolig

Hva er en eiendomsadvokat?

En eiendomssadvokat utfører også eiendomsmegling, men er vanligvis kvalifisert i andre aspekter av eiendomsrett, inkludert:

  • Pantsetting 
  • Overføring av egenkapital 
  • Leieforlengelser

Hva er forskjellen mellom en eiendomsadvokat og en eiendomsmegler?

En eiendomsadvokat har en lang utdannelse og et godt faglig grunnlag. En advokat har studert juss i 5 år. Dette betyr at vedkommende har et solid grunnlag innen jussen og kan dermed alle lover og regler omkring eiendomssalg.

En eiendomsmegler ha noe kortere utdannelse enn en advokat. Advokaten vil studere i 5 år, mens en eiendomsmegler kun vil studere i 3 år. Eiendomsmeglerstudiet er også vesentlig mindre rettet mot lover og regler, slik at det er risiko for at eiendomsmegleren kan noe mindre om juss enn det advokaten gjør.

Imidlertid trenger ikke dette være et stort problem, da eiendomsmeglerne selvfølgelig lærer det mest relevante innenfor lover og regler innenfor kjøp og salg av bolig. Dermed trenger det faktum at de ikke kan så mye om lovverket ikke ha så mye å si.

Fordelen med en eiendomsmegler er selvfølgelig at vedkommende også lærer mye annet på studiet som en eiendomsadvokat ikke vil gjøre. For eksempel vil eiendomsmegleren lære mye om reklame, hvordan en best selger en bolig, og lignende. Dette har du ingen garanti for at en advokat vet.

Er det forskjell på prisene mellom de?

Det er vanlig at både eiendomsmeglere og eiendomsadvokater betaler henvisningsgebyrer til hverandre for å få kunder.

Eiendomsadvokater krever vanligvis mer enn eiendomsmegleren, da de er mer kvalifiserte innen en rekke eiendomsrett.

De gjennomsnittlige totale salgskostnadene på en bolig i Norge ligger i underkant av 100.000 kroner. Eiendomsmeglere opererer altså ikke med faste priser. De fleste meglere har imidlertid minimumspriser (minimumsprovisjon) som typisk ligger mellom 20.000 og 50.000 kroner. Dette er aktuelt hvis du skal selge en leilighet i nedre prissjikt. Timepriser variere fra 1500 - 2500 kroner

Provisjon ligger vanligvis mellom 1 - 2% av salgsprisen. Timeprisen er mellom 1.700 - 2.000 kroner per arbeidstime. Provisjonsmodellen er mest populær. En viktig årsak til dette er at eiendomsmegleren skal være motivert til å selge for høyest mulig pris.

En eiendomsadvokat kan utføre hele prosessen eller deler av den om du vil selge boligen selv. Det anbefales allikevel å benytte en eiendomsadvokat til å utføre de siste nødvendige juridiske stegen og det kan koste fra 10000 - 20000 kroner.

Vær oppmerksom på eiendomsadvokater eller eiendomsmeglere som krever en timepris, siden det ser billig ut til å begynne med, men har en tendens til å øke raskt. De fleste eiendomsmeglere og eiendomsadvokater opererer på en formidlingstjeneste med fast honorar i disse dager.

Trenger jeg en eiendomsmegler?

Det er ikke et lovkrav å ansette en eiendomsmegler eller en eiendomsadvokat når du kjøper eller selger en eiendom / bolig, men det anbefales på det sterkeste siden det er en komplisert juridisk prosess uten deres hjelp. Hvis du kjøper med et boliglån eller kjøper en utleiebolig, krever det ytterligere juridiske skritt, noe som gjør det enda viktigere å bruke eksperttjenestene til en eiendomsmegler.

Sammenlign de beste eiendomsmeglerne

Fyll ut skjemaet til eiendomsmeglere ditt nærområde.

Motta ulike tilbud og gjør ditt valg!

Lær mer om eiendomsmegling

Dette er en del av vår rådgivning. I den neste delen av denne serien utforsker vi alt du trenger å vite om verdivurdering. For å lære mer les, hva er en verdivurdering?